School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

1. (continued from previous page)
    sin. Malartuigdís earraidhe go mór mhór prataí bogaig le cur go talamh ce mar shíol agus prátaí cré thabhairt leo go talamh bogaig, agus go mbeadh ana bharra prátaí an blian a bíodh cucha, agus dá mbeadh siad ag déanamh an rud ceadna anois do bheadh beatha maithe aca leis.
    Tugadh daoine laetheannta oibre ar san earraidhe. Bhíodh dá chipín aca, cipín ag an máighistir, agus cipín ag an mbuachaill, agus marcáileadh gach duine an lá ar a chipín féin le sgian.
    Nuair a bheadh an lá curtha isteach ag an mbuachaill deireadh sé, "Tá an lá sa cipín agam." Sin fé ndear an abairt seo fós, agus biad na cipíní an saghas leabhair a bhíodh aca an uair sin, agus dá mbeadh slíghe aca do bheadh siad san san cúirt aca, ag déanamh breitheamneas ar an cúis.
    Do bheadh mí áh ar cúrsaí gnótha an uair sin mar chonnaiceas é. Fear a chur múir
        1. trade