School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

1. Ní raibh aon máigistir scoile ann, mar atá anois, mar ní raibh na scoileanna déanta dóibh. Bhí raití máigistir ag dul ó thig go tig ó pharóiste go paróiste., agus ó cheanntar go ceanntar. Fanadh sé seachtmhain i dtigh ag na scoiláire, agus bíodh a cuidh leabhar fén a ascail aige istig i cróite ba, a bhí sé annso a múineadh. Bhí rian ar na solairí, mar ní raibh sé inaonfheucht leo acht bfheidir seachtmhain no mí gach blián.
    Bhídís ina gcodlad agus ag ithe a dtighthe na feirmeóirí, Gaedilg an rud na mhó a bheadh ag mhúineadh aca. Bíodh sagus leabhair ag na páistí, a mhuinntir ag tabhairt cuca íad. Cleití cearc as cleití gé a bhí aca mar phínn. Bhíod leacha slinne aca, cun scríobhad ortha. Geibheadh síad san úaireannta coisfairrge. Bíodh cloca, sagas [?], as gach aon nídh aca cun suidhe orth.
        1. buildings