School: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Kerry
Dd. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    di. Aon oidhche amháin ghaibh cúigear fear isteach chuige ag déanamh cleamhnais do bhuachaill óg a bhí in aonfeacht leó.
    Deineadh an cleamhnas agus fuair an fear adhbhar maith airgid do'n inghean ach nuair a bhí an cúigear ag dul abhaile chuímhnigh sé ar féin agus ghlaodh sé ortha. Dúbhairt sé leó go gcaithfeadh sé féin a thuille spré d'fhágáil mar gheall ar an méid bídh a bhí ithte ag an gcúigear ach ní bhéidir sin sásta agus briseadh an cleamhnas.
    Anois bhí sean-duine críonna tamall ó'n mbaile in áit go nglaodhtar beal Átha an Mhuilinn ar. Chualaidh sé sin mar gheall ar an gcleamhnas agus dúbhairt sé an rann so;
    Is cuímhin liom cúig deag, agus is cuímhin liom chúig fhichid,
    Is cuímhin liom liom long cúileann, do bhrúghadh is do bhriseadh,