School: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Kerry
Dd. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    chómh is bhíodar riamh. Do chuireadar fáilte rómpa agus do chaitheadar an oidhche go compórdach i dteannta a chéile. Nuair a bhíodar ag imtheacht abhaile tug an bheirt inghean ceithre chéad púnt doibh, agus dúradar leo go bhfeadfaiidís teacht isteach chúcha féin gach uair a gheobhaidís an bhóthair. Chuadar abhaile agus mhaireadar go sona sásta as sin amach.
  2. Aon oidhche amháin bhí beirt gharsúin ag teacht abhaile ón nDaingean, agus chonnaiceadar solas tamall uatha. Do dheineadar fe dhéin an tsolais. Is amhlaidh a bhí tigh beag ann agus aon fhuinneóg amháin air. D'fhéachadar isteach tríd an bhfuinneóig agus bhí fear istighag ceann an bhúird agus é ag imirt cártaí. Dúbhairt duine aca leis an duine eile go mb'feárr dóibh dul isteach
    Mícheál Ó Dómhnaill
    Cill Maoilchéadair, Co. Kerry