School: Naomh Séamus (Freeport)

An Chéibh, Co. Galway
Seán Ó Maolruanaí

Sgéal
    Bhí fear ann fadó agus bhí sé pósta. Bhí aon mhac amháin aige. Ní raibh sé i bhfad pósta gur cailleadh an bhean air. Bhí an fear an cráidhte in-a dhiaidh. Lá amháin tháinig bean óg isteach aige, agus phós sí é. Nuair a bhí an buachaill dhá bliadhain déag d'aois chuir an bean é ag tabhairt aire do bheithidhigh ar sliabh. Nuair a thagadh sé abhaile ní tiubhradh sí le n-íthe dhó acht (ac) braon uisce fuar.
    Lá amháin nuair a bhí sé ag tabhairt aire do na buaibh ar an sliabh, tháinig tarbh fiadhan aige. Tháinig faitchíos air i dtosach. Nuair a tháinig an tarbh chuige dubhairt sé leis an mbuachaill an adhairce bhaint dhó agus go ngeobhadh sé biadh agus deoch as. Bhain an buachaill na h-adhairce de'n tarbh agus fuair sé neart le n-ithe ann.
    Nuair a bhí a dhóthain ólta agus ithte aige chuaidh sé abhaile. Nuair a bhí sé sa mbaile leagadh a bhéile faoi agus dubhairt sé nach raibh sé ag teastáil uaidh go raibh a dhóthain ithte agus ólta aige. Dubhairt an bhean leis go ngeobhad sí amach céard a bhí ag tabhairt an bhiadh dhó. Dubhairt sí leis na (beidtigi) beithidhigh a tiomáilt abhaile an tráthnóna seo. Nuair a bhí sé ag tabhairt aire
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Máirtín Ó Chonghaile