School: Naomh Séamus (Freeport)

An Chéibh, Co. Galway
Seán Ó Maolruanaí

1. 1. Lá 'le Stiophán. An lá sin téigheann páisdí na h-áite thart leis an dreoilín agus bíonn amhrán dhá rádh aca.
    Dreoilín, Dreoilín, righ na n-éan Lá le Stiopháin rugadh mé is beag mé féin acht is mór mé muinntir acht dá ngeobhfainnse airgead dhéanfain rinnce.
    Tiubhrann gach teach pinginn nó dhá pinginn dóibh. Agus nuair a thagann an tráthnóna roininn na buachaillí ar a chéile é.
    2. Lá 'le Brighde. An lá sin téigheann cailíní amach le babóg agus déarann siad an amhrán seo.
    Seo í Naomh Brighid i n-éadaigh geala tabhair pinginn dí i n-onóir na h-oidhche, agus tiubhrann gach duine pinginn dóibh.
    3. Lá 'le Pádhraigh. An lá sin caitheann gach duine an seamróg i n-onóir Naomh Pádraig. Bíonn damhsa nó féásta ag cuid mhaith de na daoine an lá sin i n-onóir an naoimh.
    Máire Ní Íarnáin
    Feirmeoir