School: Naomh Séamus (Freeport)

An Chéibh, Co. Galway
Seán Ó Maolruanaí

1. Bhí fear ann aon uair amháin agus bhí triúr mac aige. Lá amháin cuir sé amach iad ag foghlaim a cheirde. Chuir sé ceann aca le bheith in a fiadhaidhe ceann eile le bheith in-a thailliúir agus an ceann eile le bheith in-a ghaduidhe. Nuair a tháinig siad abhaile dubhairt sé leis anngadaindhe go raibh nead smólaighe thíos san (?) agus a dul síos agus agus an ubh a thógáilt amach gan an smolach a dhúisuighadh do rinne sé é. Annsin dubhairt sé leis an bhfiadhaidhe a gunna a fhághail agus a chaith leis an ubh agus an blaosg a bhaint de gan an t-éan óg a mhairbhughadh do rinne sé é. Annsin dubhairt sé leis an táilliúir an blaosc a chuir ar an uibh agus é a fhuagháil.
    AT0653: The Four Skillful Brothers
    Máirtín Ó Fáthartaigh