Ballyglass South, Co. Galway
Teachers:
Brighid Ní Náradaigh Cáit Bean Uí Standúin

1. (continued from previous page)
    suidhte i gCorra - baile beag dhá mhíle ó Beál Átha Mógha ar an mbóthar go Baile Liám. Theigeadh a lán sgoiláire chuici agus thagadh siad cúpla míle gach lá mar geall ar an múinteóir maith a bhí innti. Micéal Ó Fionnáin a b'ainm dó.
    Chuaidh mó shean áthair go dtí an sgoil sin ar feadh tamaill. Sgríobhad síad ar phíosa slinne le peann slinne agus dhéineadh síad a bpinn féin de cleithe géadhna cun sgríobhadh ar na cóip leabhair. Dhéineadh síad a ndubhach de chaóra thromáin. An fear a thug an t-eólas sin domsa mó brón ní raibh fhios aige cad iad na leabhra a bhíodh ag sgoláirí na sgoile móta. Tá fhios agam nac mbíodh ceactanna gá bhfoghluimh acu sa mbaile agus nac mbíodh aón solus acu san oidce acht solas na teine. Bhíodh síad in a shuidhe thárt timhcheall na teineadh chuile oidce.
    San ám sin freisin bhíodh na Protasduíni ag déanamh a ndithcille na Caitlicigh a mhealladh in a n-Eaglais féin agus mar sin chuir siád super-sgoileanna ar bun. Bhí ceann díobh seo i mBaile Núadh - baile beag trí mhíle ar an dtáoibh thoir theas de Beál Atha Mógha agus bhí ceann eile aca in aice le Béal Atha Mógha.
    Thugadh siád dhá bhéile sa ló do na sgolaíri act mar sin féin níor eirigh leó morán a mhealladh mar chuaidh an cuid is mó de na daóinibh go dhti na
        1. buildings
    Eibhlín Ní Ríain