Ballyglass South, Co. Galway
Teachers:
Brighid Ní Náradaigh Cáit Bean Uí Standúin

1. Níor chúalas tracht ar sgoil mhóta in mo cheanntar féin act tá fhios agam go raibh ceann ar talamh Mhic Uí Conghaile timcheall míle slíghe o mo theacsa. Scoil beag do b'eadh i sin agus níor thugadar "Sgoil Mhóta" uirthi ar chor ar bit act "an t-sean sgoil". Sean bothán beag a bhi innti marsin mhuintí a lán paiste inntí.
    Bhíodh ceann eile ar gabhaltas Sheáin Uí Chrían i gCill Cruáin in aice lén a árus. Act ní raibh botháin ar bit ag na sgoláire nó teac den t-sagas acu act an spéar gorm. Marsin ní bhíodh an sgoil ar suibhail act ar lá amhain gac seachtmhain.
    Mhuineadh siád Gaédhilg ins na sgoileanna seo cé na raibh sé ceaduigte ag an dlíghe. Díocadh gac páiste pinghinn gach lá ar an méid a mhúintí dho. Uaireannta eile thugadh síad na muinteoíri o theac go teac ag muineadh na bpáiste. Tugthaoi "an Sgolaíre Boct! ar fear mar seo. Chuaidh mo uncal - fear darbh ainm Padraic O Riaín o theac go teac mar "Sgolaire Bocht"
    Bh gac muintéoir sásta an Gaéghlig a labhairt leis na sgolairí mar bhí grádh mór acu dá tír dhuthcais. Bhí sgoil mhóta ar talamh Mhic Aodhgáin. Bhí an sgoil seó
        1. buildings
    Eibhlín Ní Ríain