Ballyglass South, Co. Galway
Teachers:
Brighid Ní Náradaigh Cáit Bean Uí Standúin

1. (continued from previous page)
    gas agus na fataí amach amach ar an iomaire. Leanann se mar sin ar feadh an lae. Um thráthnóna nuiar a thaganns na paistí abhaile 'ón sgoil, piócann siad na fataí i mbuicéadh. Níonn clais socruighthe san dtalamh aighe agus cuireann na paistí na fataí san gclais sin.
    Seo iad ainmneacha na bfataí - Kerr Pinks, Epicures, Irish Queens, Up-to-Dates, Flounders, Aran Banners and Champions, Deirtear go bhfuil na Champions níos fearr ná na fataí eile.
    Dhéinead siadh stailc sé na pratí san gcaoí seo - Nígheadh siad fataí agus sgtiobadh siadh iad le píosa stáin
    Sioltuigead na prataí i bpíosa éadaigh bán agus d'fághadh siad an lacht ar leath taobh ar feadh cúpla lá
    Taréis an ama sin bhíodh an damnadh go léir ag uachtar amach. An méid a bhíodh ag bun an baisín bhíodh sé chomh bán le sneachta. Annsin caitheadh siadh an damnadh sin amach ar plata agus bíodh se in-a stailc.
  2. Timcheall trioca bhliadhain ó síon is le laighe a tochlacadh siad an talamh. Céact adhmaidh a bhí ag an méidh a raibh céact acú. Tá ceann de na sean céactá sin ag m'áthair sa bháile fós. Tá sí déanta ar nós céactá iarrainn. Gearrann m'áthair
    Detta Ní Cheallaigh
    Curries, Co. Galway