Ballyglass South, Co. Galway
Teachers:
Brighid Ní Náradaigh Cáit Bean Uí Standúin

1. Timcheall caogadh blíadhain ó shoin, céacta admaidh a bhíodh ag na daoine. Níl siad insan gceanntar anois acht chonnaic m'athair iad. Dhéanadh Padraig Ó Muireagáin na céactai admaidh agus na laige sa gceanntar seo. Acht anois tá sé marbh agus ceannuightear iad insan siópa.
    Irish
  2. Is í niomairí caola a cuireann sé iad. Gach Geimhreadh treabhann se an talamh agus fágann se annsin é go Mí Aibreáin nuair a déanann sé iomairí caola de san gcroí seo. Nuair a bhíonn sé treabhta aige fuirseann sé é. Annsin cuireann sé dhá fóid talamh lé ceile le céacht agus capall amháin. Chuireann sé aolach ins na claiseanna ar taobh gach gach iomaire. Scaipeann se aolach mála ós a cionn agus tagann duine i na dhiadh ag fagadh na sciolláin anuas air - shaid a bróige o na céile.
    Tagann sé leis an gcapall agus treabhann sé tríd an iomaire caol agus teigheann an cré ar an dhá taobh - ag an am ceadhna ag dunadh na n-iomairí caol no i