School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    dubairt an fear leis go bé a bhí ag teastail uaid. Tug sé leis é agus dubairt sé leis go ndéanann sé caisleán gac seactmhain agus go tagann trúir fathaigh agus leagann siad é. Dubairt sé leis go dtiobhrac sé rud ar bit do act iad a marbughad. Chuaidh sé go dtí an caislean agus chuaidh sé suas i crann a bhí le na taobh. Tug sé lán a pocade clocai beaga leis. Ba gearr go dtáinigh an trúir fathac. Caith sé cloc le duine aca agus buail sé é cas sé sin ar an duine eile agus bhain sé an ceann de le na claideamh. Do leag an beirt fathac an caisleán agus dimthig siad. Táinigh an buacaill anuas as an crann agus tugh sé ceann an fathac go dtí an fear An céad lá eile chuaidh sé suas sa crann Táinig an beirt fathaigh agus buail sé cloc ar duine acuagus bain sé sin an ceann go duine eile. "Ó deir sé" gá mbead an beirt eile liom is gearr a mbeadh muid gá leagann. Leag sé é agus dimthig sé. Táinigh an buacaill anuas agus thug sé leis an ceann go dtí an fear. An cead lá eile chuaidh se suas sa crann
    Feichín Ó Flaithbheartaigh