School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (no title) (continued)

Lá Féile Bríghidhe ¶ Déirtear gur be an fáth ar uigadh lá féile brígide air an onóir do Naomh Bhríghidh.

(continued from previous page)
    teach beagnach. Bhiod Naomh Brígidh ag imteacht fadó ar an lá sin ag cruinnú déirche acht níl na nosa sin ag na mná anois. Léigfeadh na mná isteach ins na tighthe go léir agus geobfaidis airgead no ubheacha dhá mbead sé ag béan an tíghe-sa teach.
    Déirtear gur cuir an mhaigdean Muire lá Féile Bríghidhe adtosach ar a lá féin mar geall air comh lagach agus bhí Naom Bhríghidh. D'iompar Naom Bhríghidh Iosa Críost do'n mhaigdean Mhuire. Bhí an mhaigdean Mhuire ag siubhal thart lá go dtí teach an pobhail agus casadh Naom Bhrígidh leí. Dubhairt Naom Brígidhe leí Iosa Criost do tabhairt dhí agus go n-iomporach sí go dtí teach an pobhail é agus túg an maighdean dhí é. D'iompar an Naom Bríghidh Iosa go teac an pobhail agus dubhairt an maighdean Mhuire leí go raibh sí an buideach dhí. Chuir an maigdean Muire lá Fheile Brigidhe idtosach ar an lá féin agus tá sé idtosac air o soin.

* * * * *

LÁ FÉILE STIOPAIN
    Tágann lá féile Stiopáin í Mí na Nodlag: bíonn na buachaillí beaga ag imteacht leis an dreóilín an lá sin; bíonn craobh cuilinn ag na bhuachaillí agus bíonn an dreóilín béág ag cuidh acha. Lá é sin a tágann in onóir do Naom Stiopáin. Téigeann na buacaillí thart ag bailiú airgidh. Sé an fáth a dtéigeann siad thart inonóir do Naom Stiopán. Nuair a bhí Naom Stiopán ag rith ó na namhaidh fadó chuaid sé suas í gcrann agus bhí dreóilín tuas ins an gcrann agus dheirtear go bé is chiontac leis an Naom sin do marbhadh.
    Máire Ní Clochartaigh