Scoil: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. Scéal (ar lean)

Bhí cailín shíos i nÁrainn am amháin agus bhí na daoine a rádh nach rabh bean no cailín ar an domhán comh deas léithe. Bhí sé ag dul a phosadh fear lá thár n-a bhárach.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    teacht treasna na fairrge agus iad ag ceól agus ag seinim piopaí, agus iad ag scáirtigh "Tá bean deas againn agus ta sean sguab aige.
  2. Scéal a Dó

Bhí gasúr ann am amháin agus bhí sé amuigh ag buachailleacht. Tháinig fear beag amach ar binn mór a bhí ann. Rug an fear beag ar ruball an bhó agus tharraingt sé an bhó isteach sa bhinn leis.

Bhí gasúr ann am amháin agus bhí sé amuigh ag buachailleacht. Tháinig fear beag amach as binn mór a bhí ann. Rug an fear beag ar ruball an bhó agus tharraingt sé an bhó isteach sa bhinn leis. Chuaidh an gasúr isteach i n-a diaidh, agus chonnaic sé Rí mór i n-a shuidhe ar ardán. Thoisigh an gasúr a caoineadh agus leigeadh amach é.
    Nuair a chuaidh an gasúr 'chun an bhaile d'innis sé an sgéal agus dubhairt a athair. "Sin do athair mhór a fuair bás amuigh sa páirc. Sin an rí a bhí ann.
  3. Scéal a Trí

Bhí peire ann fad o shoin 7 bhí beirt clann acu. Bhí an tighearna ag chuir go cruaidh ortha fan cíos. B'éigean daobhtha imtheacht.

Bhí peire ann fad o shoin agus bhí beirt clann acu. Bhí an tighearna ag chuir go cruaidh ortha fan cíos. B'éigean daobhtha imtheacht. Chuaidh an fear ar shiubhal go Sasain. D'imthigh an bhean agus an dá pháiste ar shiubhal o theach go teach ag cruinniughad bidh.
    Chuaidh sí amach lá amhain thart fá'n
    Dómhnaill Ó Connacháin