Scoil: Leitir

Teampall Cróine, Co. Dhún na nGall
Proinsias Ó hEachaidh

1. Bhí fear in mín a charn uair amháin agus ní thiocfadh le duine ar bith eagla a chuir air.
    Béadh sé amuigh iongantach mall ins an oidhche agus ní bheadh eagla ar bith air.
    Oidhche amhain bhí sé ag teacht na bhaile o'n teach a bhí sé ag airneál ann. Bhí sé ag teacht anuas ailt Peadar Bháin. Bhí oidhche bhréagh ann agus bhí an gealach ag soillsuigadh ar gach aon rud thart. Bhi poll mór giota ó'n bheablach mhór agus d'amharc sé isteach ann.
    Caíde tcí se acht éadach mór geal agus rud eigín mar bhéadh duine ann. Ní rabh fhios aige caide b'fearr do dhéanamh. Shiubhal sé leis giota beag eile Smaoitigh sé annsin gur duine eigín a bhí ag iarraidh eagle a chur air. Phill sé ar ais go dtí go dtáinig sé go dtí an ait, agus chonnaic sé an rud céadhna. Thóg si an t-éadach geal agus bhí fear in-a luighe faoi. D'imthigh sé na bhaile nuair a tháinig sé un toighe thuit se i luige Fear a fuair bás mí roimh