Scoil: Leitir

Teampall Cróine, Co. Dhún na nGall
Proinsias Ó hEachaidh

1. Scéal

Bhí fear ann fada o shoin. Chuaidh sé amach chun na coilleadh a bhaint slatacha. Ní rabh fhios aige caidé an cineáil a bhí sé a baint. Bhain sé creachta 7 cuileann annsin tháinig sé chun na bhaile. Dubhairt a bhean leis nár ceart iad a bhaint.

Sgéaltaí a d'innis
    1. Pádraig Ó Domhnaill
    2. Tuam, Leitir 'ic a Bháird
    3. 57bl
    4. Feirmeoir Beag
    Bhí fear ann fadó ó shoin. Chuaidh sé amach chun na coilleadh a bhaint slatacha. Ní raibh fios aige caidé an cineáil a bhí sé ag baint. Bhain sé creachta, cuibeann annsin tháinig sé chun na bhaile. Dubhairt a bhean leis nár ceart iad a bhaint.
    Níor chreid sé í agus choinnigh sé istoigh seachtmhain iad agus gan aon lá a bhí ag teacht bhí an fear ag meath.
    Annsin b'éigean do'n doctúir teacht chuige Charaig. Dubhairt an doctúir go dtug sé leis rudaí ó na sidheógaí agus iad fhágailt arais. D'fhág sé arais iad. Bisigh sé arais. D'amharc sé arais agus bhí siad ar shiubal leis na sídheógaí.
    Brighid Ní Chailín
    Pádraig Ó Domhnaill
    57
    Gairm bheatha
    Feirmeoir beag (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Leitir Mhic an Bhaird, Co. Dhún na nGall
  2. Scéal a Dó

Bhí fear 7 bean ann aon uair amháin. Bhí triúir mac aca. Chuaidh siad amach a iasgaireacht lá amháin. Nuair a bhí siad amuigh d'éirigh an fhairrge 7 d'éirigh an spéir dorcha.

Bhí fear agus bean ann aon uair amháin. Bhí triúir mac aca. Chuaidh siad amach a iasgaireacht lá amhain. Nuair a bhí siad amuigh d'éirigh an fhairrige agus d'éirigh an spéir dorcha. Bhí na tonnaí ag tarraingthe ortha gach aon uair agus bhí an fear ag caitheamh rudaí le rabh a dath le na gcosaint. Smaointigh é ar a sgian phóca. Tarraingt sé amach é agus gcoilt an tonn