Scoil: Leitir

Teampall Cróine, Co. Dhún na nGall
Proinsias Ó hEachaidh

1. Scéal

Bhí fear ann aon uair amháin. Bhí sé i n-a chomhnuidhe leis fhéin i dteach bheag ag taobh n-a fairrge. Brian Mac Siafruighe an tainm a bhí air.

Sgéaltaí a d'innis:-
    1. Maolmuire Ua Cnáimhsighe
    2. Baile-na-Carraige, Leitir 'lc a' Báird
    3. 55bl
    4. Feirmeór Beag
    Bhí fear ann aon uair amháin. Bhí sé in-a chomhnuidhe leis féin i dteach bheag ag taobh n-a fairrige. Brian Mac Seafruighe an tainm a bhí air.
    Lá amháin bhí sé amuigh ag romhair agus bhí crann beag ag fás sa pháirc. Smaointigh sé gur b'fhearr do an crann an thógail no béadh sé in-a bhealach arais. Thoisigh sé air gur thairinge sé é.
    An oidhche ina dhiaidh sin bhí sé ina shuidhe chóis na teineadh. Tháinig torman go dtí an doras. D'fhosgal sé an doras agus tháinig morán de na daoine beaga isteach 'uighe. Ní rabh fhíos aige cáide a bfearr do a dhéanamh. Acht beir na daoine beaga air, agus thug siad amach ar an doras é. Thug siad siar 'un na fairrige é. Fuair siad bargaid agus chuir siad iseach sa bhargaid é. Annsin chuir siad amach ar an lán-mara é, d'imthigh sé leis an tuile. Bhí na daoine beaa uilig ag seasamh ar an talamh agus iad ag scáireagh
    Nóra Ní Laodhóg
    Maolmuire Ua Cnáimhsighe
    55
    Gairm bheatha
    Feirmeoir beag (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Baile na Carraige, Co. Dhún na nGall