Scoil: Leitir

Teampall Cróine, Co. Dhún na nGall
Proinsias Ó hEachaidh

1. Iasgáireacht Tráig Eanach.
    Thóisigh Iasgaireacht tráigh Eanach sa bhliadhain naoi gcead déag agus an ceathair.
    Sagairt darbh ainm “Father Walker” a thug annsin iad. Ní bheadh sgadáin ar bith ann fad o shoin agus chonnaic an sagart an doigh bocht a bhí ar na daoine. Sgairt sé maidín amháin ar sgadáin na fairrge agus thainic siad go Tráigh Eanach comh tuigh leis an fhéir ghlais.
    Ní thearn siad mórán airgid ortha an chead bliadhain mar nach uirlisí ar bith aca fá - n-a choinne. D’éirigh go maith leobhtha an darna agus an treas bhliadhain. Bhí stáisiún beag aca leis na sgadáin a chuir ar shiubhal. Chuir Pádraig Ó Canáinn suas siopa amuigh annsin agus tá sé ann go fóill acht ní dheantar usáid ar bith de acht fá choinne rudaí a choinbhailt. “Condy Bheiti” atá ag bhaint usáid as anois.
        1. breith ar ainmhithe
    Máire Ní Mheallaigh