Scoil: Leitir

Teampall Cróine, Co. Dhún na nGall
Proinsias Ó hEachaidh

1. Éadaighe:-
    Tá beirt tailliúr annseo. Tá áit mhaith acu fa choinne oibruighadh. Domhnaill Ó Tuathaláin an t-ainm atá ar fhear acu. Coinnigheann Domhnaill cuid dé’n eadach é féin. Bheireann chorr dhuine eile isteach an t-éadach. Tá sé ag obair ina theach fhéin. Da gcluinfeadh Domhnaill go bhfuightea culaith déanta in áit áit ar bith eile. Ní dheanfhadh sé an darna culaith duit. Bhí athair Tuathaláin ina thailliúr é fhéin. Bíonn siad ag ceannacht éadach as an t-siopa.
    Peadar Ó Laodhóg an t-ainm atá ar an tailliúr eile. Tá sé ina chomhnuidhe ar a Dumhaigh. Tá seisean ag déanamh cultacha fosta. Tá sé iongantach mhaith. Níl Domhnaill Ua Tuathalain comh maith le Peadar Ua Laodog.
    Oidhche amháin chuaidh Domhnaill amach le fear eile ag iarraidh bean do fhéin. Dubhairt an fear le Domhnaill ach aon rud a deireadh seisean é a [dhubhlu]?
    Chuaidh siad chuig an bhean agus dubhairt an fear go rabh ceithre bó aige. Dubhairt Domhnaill tá dha oiread sin agam. Bhí go maith go dtáinig
    Gráine Ní Cnáimhsighe