School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. Scéal (continued)

Bhí fear ag gabhail thart aon uair amháin ag díol éadaigh. Oidhche amháin bhí sé ag gabhail thart go mall agus chuaidh sé isteach i dteach agus d'iarr sé lóistín na h-oidhche.

Dia,” arsa an fear uasal, “an bhfuil sibh bhur suidhe go fóill.”
    “Tá,” arsa an bhean “rinne muid faisean de agus suidheann muid achán oidhche tamall ag an teinidh.”
    “Rinne mé fhéin de mó phíopa a chaitheamh achán oidhche nuair a bhío an chead chodladh déanta agam,” arsa’n fear uasal ag luighe aniar agus ag lasadh a phíopa.
    Chuaidh siad a chomhrádh ar ghnaithe talaimh annsin agus chuir an fear ceist ar an fhear uasal an rabh morán talaimh acu ar an bhaile s’acu-san agus dubhairt an fear uasal nach rabh ann ach giotaí beaga ag achán duine, agus thug sé amach a scian phóca agus thoisigh sé a thaisbeáinnins an luaidh daobhtha an dóigh a rabh an talamh roinnte agus mhill sé suad cuid tuirtín mna uilig.
    Níor leig sí dadaidh uirthí fhéin ach ar maidín lá ar na mhárach thug sí greim beag bídh do’n fhear uasal agus d’iarr air an bóthar a bheith aige, agus gan é a fheiceáil istoigh aicí-se ní bá mhó.
    Sgéalaidhe: Sorcha Ní Dhomhnaill, Airdmhín.
    Scríbhnóir: Máire Ní Domhnaill, Airdmhín.