School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. (no title) (continued)

Bhí bean ann uair amháin agus bhí triúr ingneach aicí. Bhí an cailín a ba sine aca ceithre bliadhna déag nuair a fuair a h-athair bás.

(continued from previous page)
    Thuas ins an t-simleóir. Tharraing sí anuas an mála agus chonaic sí go rabh sé lán óir. Amach ar an doras léithe agus an mála ar a druim. Bhí an mála trom, agus bhí an oidhche ann nuair shroich sí an baile. Nuair a musgail an t-sean-bhean ní rabh an cailín le feiceáil aicí.
    D’amharc sí sa tsimleóir agus ní rabh an mála ann. Ní rabh a fhios aicí goidé a bhí le deánamh aicí. Ní rabh a fhios aicí ca h-áit a rabh an cailín ina comhnuidhe.
    B’eigean duithe dearmad a dheánamh dó’n chailín agus dó’n ór. Bhí athas ar an bhaintreabhaigh nuair a tháinig an ingean ‘na bhaile agus an t-ór léithe. Bhí saoghal sona sásta aca agus bhí siad bréagh saidbear agus ní rabh fiacadh ar aonduine acu dhul ar fastódh ní ba mhó.
    Máire Bhreatnach, Áirdmín. Clochán Liath a scríobh
    Sgéalaidhe: Eibhlín Breatnach, Áirdmín, a d’innis