Scoil: Mucros (uimhir rolla 5364)

Mucros, Co. Donegal
Aodh Ua hEigeartaigh

1. Ciste Óir i Bhfolach
    Is beag duine nár chualaidh iomrad ar an fear agus a mhadadh agus a cuid óir atá curtha i gCloichlim. Lá amháin i bfad ó shin tháinic dhá long ón Spáinn isteach i dTráig labhair, fear in-gach long aca. D'imhcigh long amháin aca go Teidhleann agus d'fhan an ceann eile i Mucros. Bhí an bheirt fhear seo muinnceardhach agus bhí fear amhain acu án-sean. Thigeadh an fear as Teidhleann a ehuartuigheacht chuige go minic agus amanna d'fhanfadh sé leis ar feadh cupla lá. Lá amhaín d'iarr an sean-fhear ar an fhear eile fanacht leis go bhfuigheadh sé bás nó nach dtiocfadh leis chur suas lé bunadh Mhucros. D'fhan sé ach indhiaidh cupla lá fuair an sean-fhear bás. Bhí fhios ag bunadh Theidhlinn go maith go rabh neart óir ag an sean-fhear seo agus síl siad nach mbéadh moill ortha an t-ór a fhágail. Bhí fhios sin ag an Spáinneach agus bhí fhios aige go mbéadh muinntir Theidhlinn
    Séamus Ua Míodhacháin
    Ní fios