Scoil: Cineal Conaill (uimhir rolla 15271)

Garvagh, Co. Donegal
Antoin Ó Dochartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    D’fiafruigh sé do Dhomhnall Beag cá bhfuair sé na bullógaí. “O” arsa Domhnall Beag “shíos ag tóin na locha, níl ann ach bullógaí uilig”. “Do bharamhail”, arsa Domhnall, “An bhfuighinnse rudaí ann” “Tusa agus do triúr mach bhéarfadh sibh aniós a ceithre oiread liomsá”.
    D’imthigh Domhnall Mór agus a thriúr mach agus Domhnall Beag leo le tais beaint daóibh cá rachadh siad síos go toín na locha. Nuair a shroich siad an loch léim Domhnall Mór amach ar tús agus arsa sé “blub” “blub”. “Caidé sin a dubhairt sé”, arsan céad mach le Domhnall Beag. “O”, arsa Domhnall Beag tha oiread annsud is mach bhfuil seisean abhálta maith a deánamh dóibh”. Amach leis an chéad mach “blub blub” ar seisean. “Caidé sin” arsan dara mach. D’innis Domhnall Beag do agus rinne sé mar rinne a athair. Amach leis na mic eile fosta agus báithead go h-iomlán iad.
    Bhí cuid talamh Dhomhnaill Mhór agus an áit uilig ag Domhnall Beag annsin.
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant