School: Baile an Chaisil C., Clochar na Trócaire

Ballycastle, Co. Mayo
An tSr. Aingeal

1. (continued from previous page)
    Acht ní raibh aon neart aige air agus b'éigin dó cur suas leis agus a thoil a chur le thoil Dé agus glacadh go foighdeach le ceibí a bhí geallta dhó rud a rinne sé gídh go raibh a chroidhe réabtha i n-a lár. Cuireadh Sail i roilig Oileán Éadaig gan focal ná sgéal faoi na bás a chur go h-Innis Sgéithe rud ná'r cheart a dhéanamh acht ná'r mhaith leis an bhfear bocht an droch-sgeál a sheóladh chuca. Ní raibh caoi anois ag an gceannuightheóir a bheith ag dul chuig na h-aontaigh chomh minic agus bhíodh sé agus ní théigheadh sé acht go dtí na h-aontaigh a bhí chomh-garach d'á bhaile fhein. Chrothuigh na Breathnaigh ó Bhéal a' Mhuirthid é agus bhíodh siad ag cur fáirnéise le daoine faoi go bhfuair siad amach an sgeál ar fad, sé sin go raibh Sail marbh agus nach mbíodh an fear ag dul i bhfad ó bhaile ó cailleadh í. D'aisteach leo é sin go léir agus an rud ba mó a ghoil ortha ná'r chuir sé sgeál chuca faoi bhás Shail. Bhraith siad nach raibh se i n-a cheann
      1. poetry
    Pádhraigín Ní Ghiollaruaidh