Scoil: Baile an Chaisil C., Clochar na Trócaire

Ballycastle, Co. Mayo
An tSr. Aingeal

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear darb ainm Alick Mac Suibhne i n-a chomhnuidhe san áit seo fadó. Fear an-láidir a bhí ann. Bhí daoine muinntreach dó i n-a gcomhnuidhe i gCondae Shligigh. Thriall Alick lá amháin le dul ar cuairt ag a ghaoltaibh síos go Sligeach. Chuir sé srian agus diallaid ar a chapall agus as go bráth ar an mbóthar leis. Bhí timcheall deic mílte de'n mbóthar siubhalta aife nuair a chaill a chapall crúdh. Bhí gabha ag obair i n-a chéardchain ar thaobh an bhóthair. Chuaidh Alich Mac Siuibhne isteach chuige agus dubhairt sé leis crúd a chur ar a chapall. Rinne an gabha an crúdh do'n gcapall. Rug Alick air agus bhris sé é agus dubhairt se leis an ngabhainn nach raibh maith ann agus thug é leat-choróin dó'n ngabhainn. Rug an gabha ar an
    Áine Ní Chonmara
    Killerduff, Co. Mayo