School: Baile an Chaisil C., Clochar na Trócaire

Ballycastle, Co. Mayo
An tSr. Aingeal

1. Bhí buailteóir darbh ainm Micín Mór Ó Murachadha in a chomhnaidhe i gCill Bhríghde. Ní fhaca séa on cruach coirce ariamh nach mbeadh se ag damhsadh ar a lorg tráthnóna. Bhuail se cúig sgór déag coirce lá amháin do'n Sagart Peadar Ó Náiridhe. Bhí cúig punt de gheall curtha ag Tighearna Tít- Aimhligh as buailteóir eile i Lacan go mbéidh sgó coirce buailte aige roimh Micín Mór. Chuaidh se go sean-fhear i gCill Bhríghde do bhí céad is trí bliadhain d'aoin go gheobhadh se a chomhairle uaidh an chaoi a b'fearr leis an geall a ghnótháil. Bhí an sean-fhear seo in a bhuailteóir iongantach in a lá. Seo é an comhairle a thug sé dhó:- Colapán Coill agus buailteán cuilínn, lár lom agus aon phuntánn. Do ghnóthaigh Micín an geall go rédih. Níor cuireadh aon gheall leis in a dhiaidh sin.
    Pádhraigín Ní Ghiollaruaidh
    Rathoonagh, Co. Mayo