School: Baile an Chaisil C., Clochar na Trócaire

Ballycastle, Co. Mayo
An tSr. Aingeal

1. B'olc an Tighearna Talmhan "Miss Gardiner" agus creidim nach raibh níos measa i n-Éirinn. Is iomdha fear bocht a chuir sí as a theach agus as a thalamh. Dubhairt sí nach bhfágadh sí teach i na seasamh ar a chuid talmhan. Bhí dream tionóntaí le bheith aici ag Seisiún Bhéal an Átha le no gcur amach. Chuala "Ruadhraí an Chnuic" seo. Is iomdha oidhche fada a chaith sé ag fanacht léi ahct theip air í a fhagháil go dtí Oidhche Nodlag. Oidhche fluich báistighe a bhí ann. Bhí Ruadhraí taobh amuigh dé fhuinneóig an chistin agus gunna aige. Píosaí de shean-phota an piléá a bhí san gunna aige. Bhí "Miss Gardiner" san gcistin agus báille agus cailín aimsire. Bhí an báille agus an cailín aimsire idir í agus Ruadhraí agus bhí lampa mór lasta ar an bhfuinneóig.
    B'éigin do Ruadhraí fanacht gur fhág an cailín an bord. Annsin losg sé. Fuair
    Pádhraigín Ní Ghiollaruaidh