School: Baile an Chaisil B.

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

1. (continued from previous page)
    Ianáil idir Inniscamann agus agus Leachain. "Is maith an léim bhéirig í sin" arsa Mártan agus é a' tuitim isteach i tum aitinn. Bhí sé gortuighthe go mór agus chaith se dha lá ag teach abhaile.
    Séamús O'Mocáin,
    Lorg na gCon
  2. Bhí fear dá mhuinntir Taidg in-a chomhnuidhe san áit seo agus bí leas-ainm air (Gasúr Ó Thaidg). Spealadóír iongantach a bí ann. Bhí sé indán ácra moinfhéár a bhaint sa ló. Duine ar bith a raibh moinfhéar le baint aige cuirfeadh sé fá-dhein Gasúr Ó Taidg. Bhí dream Prodasdúnaigh in-a gcomhnuidhe i nGort an Túár. Buarchaidhe an sloinnead a bí orra. Bhí gáirdín breágh aca agus tá an gáirdín céadna ann go fóill. Aon bliadhain amháín bí na crainn ubhall clúdtaighthe le Dearg-Daoil agus d'iosfadh siad aon duine a rachfadh isteach san ngáírdín. Cuir na Burchaidhe fá dhein an mhinistéár leis na Daoil a dhíbirt as an ngáirdín. Tháinig an ministéar agus sháruigh sé air na Daoil a dhibirt. Annsin cuir na Burchaidhe fá-dhein an t-Athair Pádraigh Ó Flannagán a bí in-a shagairt pháraiste i gCill Bhrigidhe. Tháinig an t-Athair Ó Flannagán cun an gáirdín. Nuair a bhí sé ag dul isteach i ngeata
    Nodlaig Mac Conamara
    Killerduff, Co. Mayo