School: Sruthar (C.)

Shrule, Co. Mayo
Bríd, Bean Uí Éanacháin

1. (continued from previous page)
    féin, bfhéidir go n-éireóchadh liom cabhair éigin d'fhághail. "Níl gár ag cainnt leath", ar sise, acht ó caithfidh tú do chómhairle sin do bheith agat, tá mise sásta rud ar bith a dhéanamh is breagh leat".Bhí go maith. Shocruigh sé bord sam gclúid dorcha, agus chuir sé braitlín geal timcheall a mháthar, agus shochruigh sé ós cionn máilín na mine, agus chaith sé driodar na mine ar a lamhaibh, agus ar a h-éadaigh, agus bhí sí chómh bán, agus dá mbeadh sí caillte. Amach leis annsin idir an dá teach, agus é ag caoineadh agus ag greadadh bos.
    "Céard té ort?" arsa bean des na cómhursanaibh. "Tá mo sháith" ar seisean. "Tá mo mháthair caillte" "Beannacht Dé lé n-a h-anam," "Cá fháid ó chailleadh í" ar sise. "Tá sí caillte cúpla úair a cluigh ar seisean. "Agus cad chuige nár innis tú dúinn é" ar sise. "Gabh amach go dtí Bríghid Ruadh agus abair leithi teacht isteach. "Farior", ar seisean, níl aon ceo agam lé na cur. Sin é an sgéal is measa liom. Dá mbéadh gléas torraimh féin, againn ní bheinn ró-dhona, acht faríor níl. Tá
    Mairéad Ní Mhuineacháin
    Shrule, Co. Mayo