School: Sruthar (C.)

Shrule, Co. Mayo
Bríd, Bean Uí Éanacháin

Cístí Óir i bhFodhlach
    Dubhai sí leis sicín a thabhairt don easóig, buidéal bainne a habhairt don cha agus uisge don iasg. Thug sí na udaí sin dó, ach nuair a chonnaic an far an easóg, an cat agus an iasg ins an dún, rith sé amach agus faitchíos air, agus níos tháinig sé ar ais arí go deo.
    (it is said that the name of the old woman who knew about the gold was Mary Beatty.)
    (Story from father, Hugh Cahill, Carramore, 50yrs)
    Mary Cahill, Carramore
    Síos ins an tsean Roilg, i gCille tá pota óir curtha ann, agus duine a bheadh ag iarraidh an pota óir d'fágail, sé an chéad rud a bheadh le déanamh aige ná suibhal thart san Roilg trí uaire i ndeaidh a chéile agus a phaidreacha a rádh, agus má thosuigheann sé annsin ag baint leis an óir d'fágáil, gheobhaidh sé é gan móran moille! ............
  2. There was a lot of gold buried in the castle at Shrule and it was suppose that there was an enchanted rat in charge of it. One day Joe Golding went to dig for it, and he came to a big stone flag, which was about the size of a table. He struggles to lift the flag and out jumped the enchanted rat, and it followed him. He went away and he returned the next day with another man, but they could see no trace of the flag. It was supposed the rat had covered it again and they did not find the gold.
    Máire Ní Longáin, Shrule. From father, Paddy Langan Shrule, Aged 65yrs
    Languages