School: Grianán (roll number 13178)

Greenans, Co. Mayo
Máiréad Bean Uí Riagáin

1. (continued from previous page)
    sgéalta breágtha innsint. Cuirfeadh sé áthas ar do chroidhe bheith ag eisteacht leis. Is iomda oidhche a chaith me cois a theaglaigh ag éisteacht le na chuid sgéalta breágtha agus do chuala mé a'innsint i dtaobh na bhFranncach nuair a tháinigeadar isteach i gCuan Cill Alaidh agus do tháinigeadar trí Leath-hardán go dtí go sroiseadar Teach an Athar Uí Chonaire, sagart Pharróiste Eadar-Gabhail agus do thug an sagart flaitheamhail sin biadh agus lóistín dóibh agus do theasbain sé an slighe dóibh treasna na sléibhte agus tre Bearna Gaoithe go dtí Cáisleán-a-Bharraig. Tháinig siad ar na Sasanaigh i ngan fhios agus chuireadhar ruaig ortha. Do rás na Sasanaigh o Caisleán -a-Bharraigh go Tuaim agus tugtar Rásaí Caisleain-a-Bharraigh ar an rás sin.
    Do chrocadh an tAthair O Conaire i Caisleán-a-Bharraigh i ndiaidh sin agus do thugadh a chorp abhaile go dtí Eadar-Gabhail agus sé curtha annsin.

Brígidh Ní Chuimilín
    Gort