School: Grianán (roll number 13178)

Greenans, Co. Mayo
Máiréad Bean Uí Riagáin

1. Tá trí bóthair ins an gceanntar seo. Tugtar "Bothair Béíl Easa" ar an gceann atá in aice mo tighe, "Bothair Caislean a Barraigh" agus "Bothair Srutháin an Afrinn" ar an dá ceann eile. Téígheann an ceann eile atá in aice mo teach go Béal Easa. Teigheann ceann eile go Caisleán a Barraigh agus an ceann eile go Sruthán an Afrinn.
    Tá sean bóthar ar cúl mo tighe darbh ainm, "An Sean Bóthar." Fado theigheadh na capall agus cart agus rudaí mar sin síos an bothair sin agus anois ní théigheann annsin na bá agus na gamhna.
    Tá trí droicid ar an bhóthar Béíl Easa, Droichead Pont-Abhann, Droicead Cuing agus Droicead Beil Easa. Seo sgéal i dtaobh Droicead Pont-Abhann. Nuair a bhí na fir ag déanamh an Droichead d'fanadh fear gac oidhche ina shuidhe ag faire. Aon oidche amhain bhí an fear seo ina dhuiseacht agus connaic sé féar ar rothar gluaisteain. Thuit an fear de'n rothar agus bhriseadh a ceann ar an bhfalla. Gach oidhche o'n oidhche sin deirtear go dtagainn sé ar an rothar agus go mbuaileann sé a ceann ar an bhfalla. An fear a chonnaic é, gabh taom tinnis é agus níl biseac air fos.
    Fado theigeadh na Bianconi Cars ó Caisleán a Bharraigh go Beal an Atha tre Pont-Abhann agus Cnoc Mor agus stadhadh siad ag ár dteac, ait ina bhfuil Teac Osta na Iasgaire anois, cun athru capall d'fághail. B'in é an
        1. public infrastructure
    Caitlín Ní hÉalaigh