School: Grianán (roll number 13178)

Greenans, Co. Mayo
Máiréad Bean Uí Riagáin

1. Chuaidh fear go dtí an portach ag baint móna. Ticheall trí seachtmhaine nó mar sin in a diaidh sin chuaidh sé go dtí an portach arís agus bhí an mhóin ag éirghe beag leis an ngréi [?] Cuaidh abhaile agus dubhairt se le'n a chomharsain "Ná bhí ag goid mo mhóna."
    Bhí a lán daoine ins an dteach ag ól poitín agus thainig gárdaí ortha. Bhí capall ag na gárdaibh agus d [?] cheagail siad an capall an chúl an tighe. Annsin chuaidh siad go dti aghaidh an tighe agus isteach leo. Chuala na da [?] na gárdaí ag teacht agus chuir siad an tubán in a raibh an poitín amach ar cúl an tighe. D'ól n capall an poitín agus bhí sé ar meisge. Annsin chuaidh siad amach agus chuaidh siad ag marcuidheacht at an gcapall. Thuit an capall. Bhíodar cinnte go raibh se marbh agus do bhaint an croiceann de. Ní raibh sé marbh ar chir ar bith-ar meisge a bhí sé. Fuair na daoine maidin lá ar na bhárach é agus chuir siad croiceann caorach air agus thosuigh dann ag fás air
    AT1911A: Horse's New Backbone
    Caitlín Ní hÉalaigh