School: Grianán (roll number 13178)

Greenans, Co. Mayo
Máiréad Bean Uí Riagáin

1. Nuair a bhí na Pián-Dlighthe ar bun in Éirinn, ní raibh cead ag na daoine aon t-slighe beatha a bhaint amach dóib féin acht ag feirmeóireacht. Ní raibh cead ag na muinteoirí beith ag múineadh ins na sgoileanna agus ní raibh cead ag na sagairt Aifrweann a leigheamh.
    Tá áit in-aice na haíte seo ar a tugtar Carraig an Aifrinn. Baisteadh an t-ainm sin uirthi in aimsir na bPian-dlighthe. Is annsin do bhíodh na sagairt ag léigheamh Aifrinn agus do bhíodh fear ag féachaint amach ar eagla go dtiocfadh na "Cotai Dearga". Aon lá amháin bhí an sagart ag léigheamh Aifrinn agus connaic sé na "Cotaí Dearga" ag teacht. Do chuir sé na cailisí beannuighthe i bhfolach faoi sceic agus deirtear dá leímfeadh duine thar an sceic sin go bfuighead sé bás súl a mbéadh an bliadhain thart.
  2. Tá áut timcheall trí míle o mo theach Sarb ainm Srúcáb an Aifrinn. Daisteadh t-ainm sin air, mar fadó dubhartas an Aifreann ar bhruach srútháin atá ins an áit sin.
    [-]
    Caitlín Ní hÉalaigh