Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Múinteoirí:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. Toibreacha beannuithe.
    Tá tobar an Dúin suidhte i bParóste an Tearmain. Téigheann cuid mór daoine ar turas gach bliadhain ann agus bheireann siad leobhtha cuid de’n uisge. Téigheann cuid mhór daoine go tóbar Dúin fá choinne iad a léigheas. Téigheann cuid mhór daoine ann sa’n t-Samhradh le guidhe agus bheireann siad [cuid]? de uisge na bhaile chuig na daoine tinne. Bhí tobar ar an chnoc agus ghníodh na daoine úsaid de’n uisge fá choinne pianta cnamh a léigheas. Bhí tobar eile thiar ar an Chorrach agus nuair a rachaidh duine thart trí uaire fá dtaoibh de bhéadh sé léigheasta. Bhí tobar eile i nDoire Chasain agus (n-óladh) dá n-dólfadh duine an t-uisge trí uaire bhéadh sé léigheasta. Níl mórán toibreacha beannuithe ins an Pharoiste anois agus bhí i bhfad ó shoin. Bhí tobar beannuithe i n-Ard Bhán agus dá mbainfeadh duine dó a chuid bróga agus é a cuid cosa a nighe, dá mbéadh pianta cnamha air leigheasfidhe é.
    Caitlín Ní Cathain
    An tArd Bán, Co. Dhún na nGall