School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall

Na Dúnaib,
    Tír Conaill.
    Tá an fear sin 65 bliadain. Fuair sé an scéal sin ó na mathair sa'n bliadain 1821.
  2. Cluichí.
    Tá cuid mhor cluicí againn san ait seo agus anois tá muid ag gabhail a innse liosta aca. Bíonn muid ag imirt cú agus Giarrfhiadh, Folachan na gcruach, Maide briste, agus Taidhbhse ins an gharrad, Tig, Ag imirt liathróid, Dallóg. Ins an Fhoghmhar bíonn muid ag piccadh sméara dubha agus cnoanna. Ins an Gheimhreadh bíonn muid ag breich ar éanqaca beaga. Nuair a bhíonn muid ag imirt Cú is Giarrfhiadh caithfhidh beirt an chuid eile a leanaint agus ma bheireann sé greim ar bheirt cuirfidh sé cros ar a ndruim agus caithfidh an bheirt sin (greim) a dhéanamh annsin. Ag imirt Folachan na gcruach’ bíonn sgaifte ag gabhail i bhfolach agus fear eile a gcuartughadh agus an chead fear a bhearthear ar caithfidh sé iad a leanaint annsin. Suidheann muid thart fa’n teinidh agus cuirfidh muid amach ar gcuid cos agus dhéanfaidh duine againn, Maide briste larainncait, Cait an ola fola fip, Maca an Níd Mac an Nadh, dran na Cláirseach, [Eice béicí]? thall sa bfhós crup isteach an Fhideog. Nuair a bhíonn muid
    Conall Mac Laithbheartaigh
    An Baile Úr, Co. Dhún na nGall