School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Teachers:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. Daoine cáileamhla.
    Ins an t-sean aimsir bhí cuid mor daoine cáileamhla in Éirinn. Chuid de na daoine is láidre a bhí ins an áit seo. Brian Mac aghiolla Chearr, Murlog, Na Dúnaibh, agus Sean O Gallchobhair, Árd Bán Na Dúnaibh, agus Tuathail Ó Dubhthaigh, Gleann Raothaigh, Tráigh na Rosann, Tír Chonaill. Bhí fir reatha ins an áit seo fósta agus ba e Éamonn Mac Laithbheartaigh, Dumhaigh Na Dúnaibh a b’fearr ag reathtail. Is iomdha rása a ríth sé agus uair amháin ríth sé ó Dhumhaigh go dtí Carraic Áirt agus ní rabh sé tuirseach. Bhí fear eile ins an áit a bhí maith ag reaththáil dar’bh ainm, Pádraig Mac Láitbheartaigh, Dumhnigh, Na Dúnaibh, Tír Chonaill. Uair eile bhí Éamonn Mac Laithbheartáigh amuigh ar rása le fear darbh ainm Séamus Ó Dubhthaigh Carraic Áirt Tir Chonaill, agus bhí an bhuridh ag Éamonn. Bi chéad slat an fháid de’n rása agus níor ghlac sé Éamonn acht deich [setúnd]?. Bhí fear eile darbh
    Máire Ní Bhuadhaigh
    Na Dúnaibh, Co. Donegal