Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall

Ó
    Tuathal Mac Laithbearthaig,
    Ardbán,
    Na Dúnaib.
    Tá an fear sin 40 bliadain do aois. Fuair sé an sceal ó na athair. Fuaras an scéal sa'n bliadain 1923.
  2. Lucht siubhail.
    Bíonn Domhnall Mac Ruairaí thart agus bíonn sé ag cruinniughadh déirce. Bíonn asal leis agus bíonn na páistí ag marcaigheacht uirthí. Bíonn sé ag buaileadh na mná. Bíonn Éamonn Mac Ruaraí ag gabhail thart le paca ag díol sópa agus éadaigh. Bíonn Glean Ocrach thart ag cruinniughadh déirce. Bíonn an bolg dearg thart agus muna dtabhairidh tú lóistín do racaidh sé amach an tsráid agus ceolfaidh sé amhrain mionaigh mora duit. Tigeann handsome Paddy thart agus ceolann sé ceithre amhrain ar phighin. Tigeann Seán Ó Ruairc thart agus bíonn carr, agus capall leis agus bíonn sé ag díol éadaigh. Bíonn Donnchad Bonar thart agus bíonn sé ag cruinniughad déirce. Tigeann Tadhg Mac Ginille thart agus sé an míona mór atá aige Suffering duck. Tigeann Eamonn Ó h-Annluain thart ag cruinniughadh déirce agus bíonn sé ag díol éadaigh agus sópa. Gheibh sé an t-éadaigh agus an sópa fa’n t-siopa. Mharbhuigh
      1. daoine de réir aicme
    Séamus Uí Gallcobhair