Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Múinteoirí:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. An sionnach agus an cat.
    Lá amháin casadh sionnach agus cat ar a chéille ag imeall coilleadh. Bhí an beirt acu ar shiubhail ar sheachnadh fríd na cnuic agus fríd na coillte. Sheasuigh an bheirt acu annsin ar feadh uaire. Annsin d’fhiafruigh an sionnach dó’n chat an rabh morán cleasanna aige le h-imtheacht. Dubhairt an cat nach rabh aige, acht cleas amháin a d’innis a mháthair dó nuair a bhí sé óg. Annsin thoisigh an sionnach a gháiridhe, agus dubhairt sé leis an chat go rabh fíche cleas aige féin. Le sin mar buailfeá dó da bhois ar a chéile tháinig an námhaid isteach bárr an chnuic. Tháinig an namháid ní ba dheise dóbhta agus leis sin d’imthigh an sionnach i n-áirde agus d’fág sé an cat gan innse dó go rabh siad ag teacht. Shíl an sionnach go bhfuigheadh siad greim ar an chat agus nach bhfuigheadh air féin. Annsin ríth an cat suas i gcrann agus ní fhacaidh an namhaid. Rinne an sionnach gach cleas da rabh aige acht beireadh air indiaidh an iomláin. Mar sin tcí muid gur bhfhéarr cleas maith amháin na fíche droch chleas.
    AT0105: The Cat's Only Trick
    Éamonn Mac Laithbheartaigh