Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall

Fuair mé an sgéal an scéal seo O
    Manus Mac Giolla Bridged,
    Doire Casain,
    Na Dúnaib.
    Ta an fear sin 90 blidain do soir Fuair sé an scéal sin on na athair nuair a bí sé na gasúr óg. Fuaras an scéal seo sán bliadain 1809.
  2. Ainmhidhe Allta.
    Cúig nó sé de bliadhanta ó shoin bhí na cnuic lan ainmhidhe allta agus bhí cupla broc ann fosta agus ní tiocfadh le muinntear an bhaile na cearca a ligint amach ins an lá nó ins an oidhche. Ní rabh a fhios ag na mná caide a bhí ag teacht ar na chearca an cead uair nuair a chrothnuigh siad na cearca ar shiubhal. Bhí seanbhean ag siubhal amuigh agus chonnaic sí cearc agus cuid de chreafog ar mhullach na circe. Tamall ina dhiaidh sin bhí bean ag teacht isteach ón chnoc indiaidh a bheith amuigh le cuid na bhfear a bhí ag baint mónadh agus nuair a bhí sí ag teacht amach anuas, léim broc amach as faoi carraic agus lean sé í anuas gur casadh fear uirthi a bhí ag cuartúghadh madaidh ruaidh, agus bhí gunna leis agus annsin sgaoil sé an broc.
    Pádraig Mac Pháidín
    Dumhaigh, Co. Dhún na nGall