Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Múinteoirí:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

Tá an fear sin 70 bliadain do aois. Fuair sé an scéal sin ó na athair nuair a bí sé na gasúr óg. Fuaras an scéal seo ins an bliadain 1821.
  2. Ainmidhthe Allta.
    An madadh ruadh, an broc, an coinín, an giarriadh, an easog. Tá an madadh ruadh ar áinmhidhe comh cliste agus atá ar an domhan mhór. Goideann sé cearca agus lacain. Is é an áit chomnuidhe atá aige na na luig san raithneach agus an t-ainm a bheartar ar, raithneach an mhadaidh ruaidh. Níl an broc comh mór le madadh acht tá sé láidir agus righin. Bíonn sé na luighe sa'n fhéar thirim agus bíonn sé ag cruinniughadh an fhéár i rith an t-Samhraidh agus luigheann sé ann i rith an gheimhridh. Droch ainmhidhe an coinín mar sgriosann sé an coirce agus na turnaipí fosta. Tá an girrfiadh beag agus itheann sé feoil. Tá sé comh gasta agus ní bheirfea air a choidhche. Deirtear anois ma tharann an easóg amach ar a nead go mbíonn droch aimsir ann agus má dheann tú a dhath uirthí cuirfidh sí a ruball i na béal agus dhéanfaidh sí fead, agus annsin tiocfadh cuid mhór easógaí a chuidiú leithe.
    Conall Mac Laithbheartaigh
    An Baile Úr, Co. Dhún na nGall