Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Múinteoirí:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    adhmad agus nuair a bhíonn an cat in a shuidhe ag an teinidh agus a chul isteach is comhartha é go bhfuil droch aimsear ag teacht. Nuair a bhíonn loinnir mór ins na carraiceacha indiaidh é a bheith ag cur fearthanna is droch chomhartha é, agus is droch aimsir áta ag teacht nuair a biónn ceo ar an Mhucais. Nuair a bhíonn tormán mór ag an fháirrge thiar is comhartha é go bhfuil droch aimsir ag teacht, ach nuair a bhíonn tormán ag an fharraige thoir is comhartha é go bhfuil aimsir mhaith ag teacht. Nuair a bhíonn éanlaith na fairrge ag teacht isteach ar an talamh thirim is comhartha é go bhfuil droch aimsir ag teacht. Nuair a bhíonn cuid mhór míoltogaí ins an spéir sin comhartha go fuil aimsir fhliuch ag teacht. Nuair a bhíonn callán mór ag na beachógaí sin comhartha go bhfuil aimsir mhaith ag teacht agus fosta bíonn aimsir mhaith ag teacht nuair a bhiónn gal as na cuibhrinn.
    Róise Níc Pháidín
    Dumhaigh, Co. Dhún na nGall