School: Sgoil Naoimh Conaill, Na Gleanntaí (roll number 15467)

Glenties, Co. Donegal
Cathal Mac Duibhir
The Schools’ Collection, Volume 1051B, Page 26_013

The Schools’ Collection, Volume 1051B, Page 26_013

1. Lá amháin cúaidh sioth [?]- mháor darbh ainm dó Donnchadh Líath amhach ag snámh, agús núair a tháinig sé gó phóill mó á bhí ;sán abhaínn nó sín an áit dó bhí sé ag snámh, baitheadh e. On lá sin gó dtí an lá atá indiú ann níl ainm ar bith túghta ar an phóill in ar báitheadh e ach pjóill Donnchadh Liath.
    Núair a bhí amh an tríobhloidh ann, chúaidh, chúidh dé ná daoine amach agús chúir síad lé teíne crúach mónadh. Níl fhíos ag aón duine cé h-iad naa daóine a rínne an gniomh sín acht déirthear gúr ná "Black and Tans", a rinne é.
    Vúigh bliadhna déag ó sóin tháinigh
    Seorsamh Mac Aoidh