School: Sgoil Naoimh Conaill, Na Gleanntaí (roll number 15467)

Glenties, Co. Donegal
Cathal Mac Duibhir
The Schools’ Collection, Volume 1051B, Page 26_006

The Schools’ Collection, Volume 1051B, Page 26_006

1. Oidhche amháin chúaidh féar darbh aínm dó Manús amach ag cúartughadh gamhain dár cáill sé. Núair a bhí sé chómhair á bhéith léath mhile o’n teach chúlaid sé már bhéadh slúagh mór dáoine ag chainnt. D’amharch sé tart, acht ni fháca sé rúd ar bhith. Annsín chúláidh sé gó rabh an rúd dár chúlaidh sé, g radh, “tabháir caphall damhsa”, “tabháir capall damhsa”. Cúaidh an rúd sín ar agaid ar féadh déic m’bomháite, agús arsá Manús annsín, “tabhair capall damhsá”. Ní lúath dó bhí an rúd seó amach a’s á bhéal núair á bhí sé ar á súidhe ar capall
    Seorsamh Mac Aoidh