School: Sgoil Naoimh Conaill, Na Gleanntaí (roll number 15467)

Glenties, Co. Donegal
Cathal Mac Duibhir
The Schools’ Collection, Volume 1051B, Page 16_027

The Schools’ Collection, Volume 1051B, Page 16_027

1. In mo ceanntár féin tá morán Ainmidhthe Alltá. Tá an Giarrfiadh, an Bhróch, an Coinín, an Madadh, Ruadh, an Madhadh Uisge, an Locogh agus an Easog. An ghiarrfiadh comhnuidheann sé imeasg na sleibhthe mór ard. Teidheann na daoine amuig ag seilg an giarrfiad agus is iomdha uáir a marbhuigeann siad é.
    An bhroch comhnuidheann sé ar cnóch ins an Samhradh acht nuair a thigeann an Geimhreadh comhnuuidheann sé imeasg na pairceannaí. Gnideann sé dhochar mór do’n fheirmeoir no is iomda uair a mharbhuigheann sé na beithe.
    Padruig Mac Giolla Dé