School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. (continued from previous page)
    Bíod baoí ag snámh ingach ceann mar cómhra chun iad [?]d'fhághail. Cuiridís amach um thrátnóna iad ag iasgaig agus beidís chúca airís ar maidin féachaine a mbeadh iasg inti.
  2. Fadó bhíodh turn ag gach aon bhean tíghe i gcóír sníomharacán. Cráthadh an turn uaireannta iad mar ni bhíodh sé ag obair mar ba mhaith leó
    "Tá Máire cráidte ón dtromán is ón dturn
    Ón sríng atá ag teiligeann is ag dul ar a [?]
    An sríng nuair a chasann ní bhíonn sé sa tún ceart
    Is an cipóigín feinse ná cuimhnean leath h-únsa"
    Nuair a bhíodh an olann sníomhthe acu tocharaisidís suas 'na gceiptlíní é. Annsan sínnidís a leath ar fhalla sheómra na mbhó. Bhíodh cipíní sáidhte sa bhfalla 'na chóir. Nuair a thógadh siad as an bhfalla deinidís slabhra de sé sin an dtúth Thugaidís an dlúth agus an cuid eile de'n snáth sé sin an tineach go dtí an fígheadóír agus deineadh sé phlainin deas de. Dathaidís cuid de'n phlainin bán donn le duilisceach na gcloch. Cuiridís cuid eile dhe go dtí an muileann chun é reamhrú
    Síghle Ní Cruadlaoich
    Leahill, Co. Cork