School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. Amhrán

Do chómhnaig fear i nDhoirean Chairn fadó agus theastuig uaidh dul go Deanntraighe chun hata a cheannach dó féin

Do chómhnaig fear i Doirean Chairn fadó agus theastuig uaidh dul go Beanntraighe chun hata a cheannach dó féin. Aimsir na h-inide a b'eadh é agus bhí sé chun pósta Bhí gach aon ní eile aige acht an hata.
    Aon lá amháin san am gceadna do thárla go raibh bád ón mbaile ag dul go Beanntraighe.
    Bhí an áthas air mar tháinig an sár fhear ag lorg dulí air acht binn é an t-áthas nár sheas i bhfad mar d-imir muinntir an bháid cleas air. Nuair a bhí sé geall leis i gcómhngar na farraige cad a dhein muinntir an bháid ná an bád do shágh amach ón gcallaithe is d'fhágadar ar an dtráigh é is a hata dhá dhíol. Nuair a chonnaic sé an rud a bhí déanta air d'imthig sé de siúbhal mór thímceall an bhóthair agus bhí sé i mBheanntraighe chómh luath le muinntir an bháid. D'fhiarradar air an bád a thabhairt abhaile leó mar tháinig an lá garbh. Sé dúbhairt sé leó ná na cosa a thug anonn é go dthabhairidís abhaile arís é.
    Bhí ana aireachas ar Mhuiris na Croise (duine de mhuinntir an bháid) an cleas d'imirt air. Seo cuid de rócan a dhein sé féin.
    I
    Siubhálta dom phusáiste ar maidin a bhíos