School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. Suás le céad bliadhan ó shóin. Bhí sean-scoil thíos i Rúsg in Eadragoil. Do bhí múinteóir ann, agus do ghaoidís an sean-mháighistir air. Dómhnall ó Súileabháin a b'ainim dó. Do cómhnuidh sé i gCrota. Ní raibh aon pháig aige, acht do thabharfadh na daoine prátaí agus rudaí eile dó. Úaireanta ní bhíodh acht naoi nó deich scoláirí ag dul ar scoil ann. Tá an sean-scoil ann i gcomhnuidhe agus tá sé ag muintir Séan ó Súileabháin anois.
  2. Tímpeall caogad blian ó shin tháinig Máistir rínnce tímcheall áit seo ó Ciarraighe chun scoil rínnce do chur suas. Bhí sé tamaill ag cuardach do thig sar a bhfúair sé é. Fé dheire fúair sé tig sa Cúiléarach shíos in aice na fairrge. Ba ghearr go raibh mórán scoláirí aige ag foghluim rínnce agus bhí bhiedhlín aig [?] chun seinnt. Ins an am san ní raibh na daoine chómh maith chun foghluim agus a táid anois. Ar éigin d'athain aoinne achu a chos dheas ón gcois clé. B'éigin don Máistir rínnce súgán féir agus súghán tuighe do dhéanamh agus an súgán féir do chuir ar an gcois dheis agus an súgán tuighe a chur ar an gcos clé. Núair a teastuig uaidh rínnce leis an gcois
        1. buildings
    Cáit Ní Shúileabháin