School: Kilfenora (B.) (roll number 2155)

Cill Fhionnúrach, Co. an Chláir
P. Mag Fhloinn

1. (no title) (continued)

Pósann daoine mór timcheall na háite seo ins an Inid, agus amannta ar lá fhéile Phádraig nuair a bhíonn siad deidheannach ag sochrú na cleamaire.

81
    an Oidhche Máirt na h-Innide fad ó.
    Ag déanamh an cleamhnaise.
    Casann an dá dream le chéile ar la an aonaigh nó la margaid,is sochruigeann siad chun cleamhnas a dhéanamh ar la éigin.Ar aon la sin tagann muinntear an fir is muinntear na mná le chéile is téigeann siad go dtí tigh tabhairne .Gheibheann siad deoch is téigheann siad go dtí seomra "snug"éigin ins an teach.Tosnuigeann siad chun cleamhnas a dhéanamh .Cuireann muinntir an fhir síos ar an áit is innsigheann siad cé mhéid buláin is bo a bhí aige.Annsin cuireann siad in -úil dóibh cé'n spré a bhí uaidh .Deineann siad bargún Sochruigheann siad teacht le chéile la éigin eile chun talamh an fhir a fheichéal .Ar an lá sin chíonn muinntear na mná áit is teach an fhir."Walking the land "a tugtar ar an obair seo.Má tá muinntear na mna sásta siochruigheann siad chun teacht le chéile arís i dteacah na mná.Amanntaisé seo an chéad uair a chíonn an bhean a céile.ar an oidhcheseo bíonn an -oidhche aca ins an teach.-ag damhsa -ag ithe is ag ól -bíonn siad"Picking the Gander"an oidhche sin .Sochruigheann siad gach rud an oidhche sin -sochruigheann siad cathain