School: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (roll number 9229)

Letterkelly, Co. an Chláir
Seosamh Mac Dáibhid

1. (continued from previous page)
    tháinig an fear abhaile agus is moch ar maidin a bhí sé amuigh ar thóir an óir, agus bhí an tádh air an bhabhta seo. Fuair sé é istig agus crocha bhí an tór agus leach cuibhseach mór anúas air. Thóg sé an t-ór agus an leac abhaile, agus thug sé fé ndeara go raibh sgribhinn do-léighte ar an lich. D'fhán sé san ar feadh i bfad agus gan é i gcumas aoinne brígh na cainnte a fhagháil amach. Tháinig soláire bocht isteach lá agus thug sé fé ndeara an leac agus tar éis tamaill fuair sé amach brigh na cainnte agus eolas a radh go raibh an taobh eile comh sona leis an taobh eile. Do tuigeadar an sgéal laithreach agus chuarduigheadar an taobh eile agus fuaireadar croca eile óir agus is saidhbhir a bhiodar as san amach. An dara croca bhí sé i bfad níos saidhbhre ná an cead ceann agus ón lá sin agus go dtí lá a mbáis bochtanas d'aon tsaghas níor rainigh leo.